miercuri, 1 februarie 2012

Despre handmade

Fiecare dintre noi e diferit, pentru că are pasiuni, aptitudini, gusturi şi interese diferite. Din acest motiv, dacă reuşim să materializăm acele lucruri care ne vin în minte, înseamnă că producem un obiect unic. Adică, un unicat. Aşa se întâmplă cu fiecare produs handmade: e unic, pentru că ideea de la care a plecat e unică, pentru că timpul în care a fost materializat e ireversibil şi pentru că, chiar dacă faci zece lucruri asemănătoare, plecând de la aceeaşi idee şi utilizând aceleaşi materiale şi aceeaşi tehnică, fiecare dintre cele zece lucruri  va fi diferit.
Din multitudinea de idei, de gânduri şi de vise, care ne trec prin minte în fiecare clipă, există unele pe care le putem surprinde şi materializa. Este evident că nu ne iese nimic perfect: în primul rând, pentru că niciunul dintre noi nu e perfect, ci unic. În al doilea rând, pentru că nu poţi pune niciodată semnul egal între o idee şi materializarea ei. Realizarea concretă a acestui obiect depinde de experienţă, de talent, de îndemânare. Iar lumea ideilor e, de cele mai multe ori, mai pură, mai colorată şi indefinibil mai frumoasă decât cea concretă.
Eu sunt unul dintre acei oameni care încearcă să oprească timpul în loc, încercând să lase în urmă obiecte unice, făurite din gânduri unice, trăite special. Acei oameni, care sunt artişti, sau meşteşugari sau artizani şi care sunt atât de diferiţi, au în comun aceeaşi dorinţă: a împărtăşi celorlalţi câte ceva din gândurile lor, transpuse în obiecte frumoase.
Şi să nu uităm că toţi aceşti oameni îşi transpun ideile în practică cu multă dragoste. De aceea, de multe ori le este greu să se despartă de creaţiile lor. Iar dacă o fac, speră să transmită şi celui care le primesc cadou sau care le cumpără, aceeaşi stare de spirit şi aceleaşi emoţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu